Pořizujete si internet na doma? Nebo přemýšlíte, jaké možnosti máte v případě technologií připojení k internetu? A věděli jste o bezdrátovém internetu a jeho výhodách?

 

Co je to bezdrátový internet?

Není bezdrát jako bezdrát. Pod pojmem bezdrátový internet si většina lidí představí Wi-Fi připojení uvnitř domova. Tento pojem ale označuje i způsob připojení celé domácnosti k internetu, díky kterému získáte připojení i tam, kde není k dispozici pevná infrastruktura, jako např. DSL nebo optika.

 

Jaké jsou druhy bezdrátových připojení?

Existuje několik druhů bezdrátových připojení. Připojení ve frekvenčních pásmech 2,4 GHz, 5 GHz, 60 GHz a pomocí LTE / 5G technologie prostřednictvím mobilních operátorů. Výhody, nevýhody a další rozdíly mezi nimi jsou k nalezení v našem článku Optika, drát či bezdrát, to je oč tu běží, který popisuje vše, co o jednotlivých typech potřebujete vědět.

 

K čemu je bezdrátové připojení dobré?

Možná, že už jste si už někdy všimli, že bezdrátové připojení nedosahuje takové rychlosti, jako je tomu u optické sítě. Ano, je tomu tak. Pokud se tak vaše bydliště nachází v blízkosti vysokokapacitního optického vlákna, nebo jiného kabelového připojení s větší rychlostí, směle do něj. Pokud jsou ale vaše možnost silně limitovány, a to především kvůli špatné dostupnosti připojení k internetu přes optiku nebo kabel, přesně z toho důvodu přichází na řadu bezdrátový přenos dat. 

Hlavní a nepřekonatelnou výhodou bezdrátového připojení je to, že není odkázáno na náročné vybudování místní infrastruktury, povolení majitelů pozemků nebo rozkopání chodníků. Bezdrátový internet se šíří vzduchem a tak stačí být v určité maximální vzdálenosti od vysílače a vidět na něj – měl by být v přímé viditelnosti.

Bezdrátový internet se perfektně hodí pro váš rekreační objekt.

Budoucnost a rozvoj bezdrátového připojení je především v obcích a malých městech, kde není pevná infrastruktura dosud vybudována a kde nemáte jinou možnost se připojit než bezdrátově.

Pokud jste zjistili, že na vaší adrese, kde se chcete připojit, není dostupný kabel nebo optika, ověřte si dostupnost bezdrátového internetu u nás.