Optika

Připojení optickým kabelem je svatý grál každého poskytovatele internetu. Má samá pozitiva a výhody a žádná negativa. Jedná se o nejspolehlivější, nejrychlejší a ve všech ohledech nejlepší připojení, které můžete dostat. Optické vlákno uložené v zemi samozřejmě odolává povětrnostním vlivům, nic jej nenaruší, a pokud jej nepřekopne nějaký roztržitý bagrista, je nezničitelné a bude tu s vámi nastálo. Pokud je do Vašeho bytu či domu optické vlákno zavedeno, neváhejte, neexistuje lepší způsob připojení k internetu.

Spolehlivost: velmi vysoká.

Dosahované rychlosti: až 1.000 Mbit/s

Co budete potřebovat: WiFi router

Vyhody: rychlost, spolehlivost, poměr cena/výkon

Nevýhody: omezená dostupnost

Ověřte si dostupnost optiky na Vaší adrese:  ověřit dostupnost

Společný ethernetový rozvod v domě

Mnoho bytových domů má společné drátové (ethernetové) rozvody. Tento způsob připojení se co do spolehlivostí řadí po bok připojení optikou. Jako nosič datového přenosu je použit ethernetový kabel místo optického vlákna. Kapacita a spolehlivost připojení je ale závislá na tom, jakým způsobem poskytovatel přivede internet do domu. Někdy to může být bezdrátově a pak tento způsob připojení může být ovlivněn náchylný na extrémní povětrnostní vlivy a rušení. Pokud je do vašeho bytu ethernetový kabel zaveden, nemusíte dvakrát dumat, sáhněte po něm. Je to pro vás nejlepší způsob připojení.

Spolehlivost: vysoká

Dosahované rychlosti: nižší stovky Mbit/s až 1.000 Mbit/s v závislosti na Poskytovateli

Co budete potřebovat: WiFi router

Vyhody: rychlost, spolehlivost, cena

Nevýhody: velmi omezená dostupnost

Ověřte si dostupnost pevného připojení na Vaší adrese:  ověřit dostupnost

DSL

DSL připojení je dnes jedno z nejdostupnějších připojení v celé ČR. Pro přenos dat se využívají staré známé telefonní kabely (výjimečně v některých případech i optické) přivedené z ústředny až do vašeho bytu či domu. Tento způsob připojení má své fanoušky, zastánce, ale i odpůrce. Kvalita připojení závisí na tom, jak kvalitní a jak dlouhé kabely jsou v zemi uloženy. Kdo má tu smůlu, že k němu vede dlouhé a/nebo staré vedení, bude může mít pomalé připojení. V poslední době přístupová síť prochází značnou modernizací a objevuje svůj nový potenciál. Ne nadarmo se jí také přezdívá “měděné zlato uložené v zemi”. DSL připojení může směle soupeřit s bezdrátovými připojeními (WiFi), samozřejmě velmi záleží na rychlosti, která je v konkrétním místě dostupná.

Spolehlivost: dobrá až vysoká

Dosahované rychlosti: v závislosti na kvalitě a délce telefonního vedení – nižší desítky Mbit/s,  ale třeba až 250 – 1.000 Mbit/s

Co budete potřebovat: VDSL2 modem a v některých případech WiFi router

Vyhody: rychlost, spolehlivost – v některých případech

Nevýhody: rychlost, spolehlivost – v některých případech

Ověřte si dostupnost DSL na Vaší adrese:  ověřit dostupnost

Pevné bezdrátové připojení v pásmech WiFi

Někdy také označované jako venkovní WiFi. V České republice se jedná o nejčastější typ připojení k internetu. V současnosti jej využívá více než milion zákazníků. Může za to relativně snadná dostupnost a rychlá realizovatelnost. Téměř v každé obci dnes najdete nějakého lokálního poskytovatele internetu prostřednictvím bezdrátové sítě, ke které se připojíte pomocí antény umístěné na střeše domu nebo na fasádě. Bohužel tím výhody víceméně končí. Protože se jedná o připojení ve volném pásmu a de facto toto pásmo může používat každý, dochází zde často k rušení, které zásadně ovlivňuje kvalitu přípojky.

Spolehlivost: ucházející až dobrá, ve večerních hodinách může být nedostatečná.

Dosahované rychlosti: v závislosti na rušení a vzdálenosti od vysílače – nižší desítky Mbit/s.

Co budete potřebovat: bezdrátovou klientskou jednotku (dodá poskytovatel) a WiFi router

Výhody: rychlost a nenáročnost instalace, dostupnost, lokální přístup k zákazníkovi

Nevýhody: velmi kolísavá kvalita a nestálost, nutnost instalace venkovní antény a protažení kabelu

Ověřte si dostupnost bezdrátového připojení na Vaší adrese:  ověřit dostupnost

Pevné bezdrátové připojení v pásmu 60 GHz

Jestli WiFi připojení někdy chytlo druhou mízu, tak to bylo v minulém roce, kdy bylo uvolněno k běžnému používání pásmo 60 GHz. Mezi výhody tohoto druhu připojení patří vysoká rychlost a také odolnost vůči rušení, což je ta nejcennější devíza v bezdrátových sítích. Přirozený útlum v šíření vln v tomto pásmu jsou molekuly vzdušného kyslíku, takže po několika stovkách metrů je vlna utlumena. Tento jev umožňuje stavět oddělené buňky s pokrytím internetu, které nejsou (nebo jen minimálně) vzájemně rušeny.

Spolehlivost: dobrá až vysoká

Dosahované rychlosti: až stovky Mbit/s

Co budete potřebovat: bezdrátovou klientskou jednotku (dodá poskytovatel) a WiFi router

Výhody: rychlost a nenáročnost instalace, dostupnost, lokální přístup k zákazníkovi

Nevýhody: omezená dostupnost, jen na krátké vzdálenosti od základnové stanice

Ověřte si dostupnost bezdrátového 60G na Vaší adrese:  ověřit dostupnost

Pevné bezdrátové připojení v licencovaném LTE pásmu prostřednictvím mobilních operátorů tzv. pevný internet vzduchem

Pokud jste nenalezli jiný způsob připojení, nezbývá Vám nic jiného,  než se připojit přes LTE mobilních operátorů. Mezi výhody patří hlavně vysoká dostupnost (cca 93 % území ČR) a jednoduchá a rychlá realizovatelnost. V některých případech při použití vhodného modemu nemusíte vrtat průchody pro kabel nebo montovat anténu pro příjem na střechu.

Spolehlivost: dobrá

Dosahované rychlosti: v závislosti na kvalitě a síle signálu – nižší desítky Mbit/s

Co budete potřebovat: LTE router (dodá poskytovatel) a WiFi router

Výhody: rychlost a nenáročnost instalace, dostupnost

Nevýhody: závislost na kapacitě mobilní sítě, v některých lokalitách či hodinách může být síť vytížená

Ať už si vyberete jakékoliv připojení, nezapomeňte také na svou domácí WiFi, která při nevhodném nastavení či špatném umístění routeru dokáže degradovat jakkoli dobrý a kvalitní internet. O tipech, jak vylepšit vaši domácí WiFi síť si povíme příště.