Víte, jak nejlépe chránit sebe a Vaší firmu před kybernetickými útoky? Podle Verizonu celkem 43 % kybertnerických útoků cílí proti malým firmám. Malé podniky totiž často postrádají nezbytný ochranný software, který by útoky hackerů mohl odrazit. Stávají se tak náchylnými a zranitelnými.

 

Co dělat pro větší bezpečnost na internetu?

 

Využívejte silná hesla

Vaši zaměstnanci by měli využít jen silná hesla. U více jak 70 % zaměstnanců, kteří pracují v malých podnicích, byla v roce 2019 zaznamenána krádež jejich hesla. Snížit riziko kompromitování hesel lze, pokud ve firmě nastavíte několik pravidel:

  • Oddělit pracovní a osobní hesla
  • Změnit hesla každý měsíc
  • Nezahrnovat osobní údaje do hesel
  • Nastavit vícefaktorové autentizace

 

Vzdělávejte své zaměstnance

Další způsob, jak snížit počet úspěšných útoků na Vaši firmu, je zaměstnance informovat o možných hrozbách. Kybernetické útoky mohou přicházet v mnoha formách:

Phishing je útok, pomocí kterého se při komunikaci na internetu získávají citlivá data. Útočníci se snaží nalákat oběť tím, že komunikují ze zdánlivě důvěryhodného zdroje, jako jsou populární sociální sítě, on-line platební portály či úřady státní správy.

Malware je souhrnný název několika dalších druhů škodlivých softwarů způsobující např. ztrátu dat, umožnění přístupu útočníka na vaše účty nebo převzetí celkové kontroly nad Vaším počítačem. Existuje několik metod, které útočníci využívají. Velká část spoléhá převážně na aktivitu oběti, která si buď malware sama nechtěně stáhne, nebo klikne na podezřelý odkaz.

MIMT (Man-In-The-Middle) je podvodná technika, při které se narušuje šifrování dat v komunikaci. Během tohoto útoku se lze dostat mezi odesílatele a adresáta a změnit odeslanou zprávu. Ani jedna oběť útok nerozpozná.

Hackeři často využívají kybernetické útoky na menší podniky, protože kybernetická bezpečnost společnosti a počítačového systému je méně sofistikovaná.

Při školení svých zaměstnanců dbejte na to, aby dokázali rozpoznat veškeré pokusy o kybernetických útocích. Poraďte jim, aby raději někoho kontaktovali předtím, než sdělí své osobní údaje nebo kliknuli na odkaz.

 

Omezte přístup k citlivým datům

Průměrný zaměstnanec má přístup k více než 11 milionům souborů. Jakékoliv údaje tak mohou být využity proti Vám. Ačkoliv většina firem své zaměstnance samozřejmě prověřuje, může se stát, že zaměstnanec data zneužije z pomsty, za finanční odměnu nebo třeba kvůli špionáži.

 

Aktualizujte svůj software

S každou novou aktualizací je software připraven zajistit novou ochranu proti narušení dat. Zároveň aktualizace pomůže k hladšímu provozu a zvýšené produktivitě v podniku.

 

Zajistěte si spolehlivé zabezpečení

K zabránění neoprávněnému přístupu do počítačové sítě je tu WIA Bezpečný internet. Jedná se o bezpečnostní systém chránící počítače a notebooky před hrozbami, jako jsou malware, viry nebo trojské koně. 

Zabezpečení Vaší sítě firewallem funguje v rámci přípojky, na které se nastavují DNS servery. Pro využívání služby není nutné instalovat žádné dodatečné programy či aplikace. Vše zajistíme prostřednictvím bezpečných DNS serverů.

Nám na bezpečnosti našich zákazníků záleží, proto WIA Bezpečný internet získáte zdarma při objednání jakéhokoliv internetového tarifu. Kontaktujte nás a zjistěte více informací o našich službách.

__________

WIA je poskytovatelem internetu pro firmy  již od roku 2002. Dodává služby zákazníkům všech velikostí a z nejrůznějších oborů. Poskytuje nejen připojení k internetu, ale také datové okruhy, záložní připojení k internetu, serverhousing nebo cloudové služby. Díky profesionalitě si  ve službách si věří, a proto WIA poskytuje SLA 99,97 %.