Bez internetu se dnes neobejde nikdo. To nám koneckonců ukázal i minulý rok. Málokdo však myslí na to, kde je nejbližší přípojka k internetu ještě předtím, než si pořídí svůj vysněný dům či byt. Pokud si tuto informaci nezjistíte, může se vám lehko stát, že budete muset po nastěhování sáhnout pěkně hluboko do kapsy. Projděte si naše tipy a vyhněte se nepříjemnému překvapení a výdajům navíc. 

A můžu ten internet vidět

Pokud se nejedná o novostavbu, je velice pravděpodobné, že majitel v bytě či domě, který Vám prodává nebo pronajímá, už nějaký internet využíval. Zeptejte se ho, jak to vypadá s připojením k internetu, případně pokud ho využíval, jestli s ním byl spokojen, jakou měla přípojka rychlost a kolik platil. Někdy může být tou nejjednodušší variantou, jak se k internetu dostat, pouhé “přepsání přípojky” na nového majitele.

Není všechno zlato, co se třpytí

Mnoho developerských projektů nebo bytových domů bývá již od některého z poskytovatelů zasíťováno čili jsou rozvedeny datové kabely rovnou do bytů. Samozřejmě neplatí vždy a všude. Pokud zvažujete koupi nemovitosti, určitě se na téma internetu s prodejcem pobavte.

Veselé historky sousedské

Jednak je internet výborné téma, když se chcete seznámit s novými sousedy a za druhé, vaši sousedé v dané lokalitě bydleli před vámi, tudíž o místním prostředí a podmínkách ví víc než vy. Určitě vám velmi rádi poradí, na koho se obrátit nebo naopak, jakému poskytovateli se zdaleka vyhnout.

Zjistit si dopředu, který z operátorů je dostupný v místě vašeho nového bydliště i to, jak jeho připojení funguje, znamená vyhnout se nákladům na rozšíření sítě do svého nového domova i zbytečnému trápení s výpadky a nefunkčností internetu. Jednotlivé typy připojení podrobně rozebereme v následujícím článku.