Televizní vysílání je tu s námi v Čechách již téměř 70 let. Za tuto dobu zažilo největší rozvoj až s příchodem internetu. Pořady již nesledujeme pouze na televizním přijímači, ale také v mobilu, tabletu či počítači, a to nejen doma, ale i na cestách, dovolené či kdekoliv, kde je dostupné internetové připojení. A na oblíbené televizní programy se můžeme podívat, i když už zrovna nevysílají.  Za to vše vděčíme fenoménu zvaném internetová televize.

Dle analýz Češi tráví před televizí stále v průměru přes 3,5 hodiny denně. Internetová televize (IPTV) získává mezi českými diváky čím dál tím větší oblibu a v loňském roce si ji oblíbilo cca 22 % diváků, což znamená, že každý pátý divák využívá a oceňuje výhody IPTV.

 

Dívám se, kdy chci

Znáte to sami. Ve 20 hodin večer začíná váš oblíbený seriál. Ale zpozdíte se a uteče vám začátek s důležitou zápletkou. Zbytek dílu už vás nebaví. Těmto potížím je s internetovou televizí konec.

Nejste vázaní na přesný začátek vysílání pořadu – pořad si můžete v aplikaci vyhledat a pustit zpětně, a to až 7 dní dozadu. Jedná se o váš oblíbený seriál, který chcete zhlédnout ještě znovu? Uložte si pořad do soukromého archivu nebo si nechte automaticky nahrávat seriál. Uložené nahrávky budou na serverech k dispozici až půl roku, a to až do celkové kapacity 50 hodin.

 

Dívám se, kde chci

Internetová televize využívá další výhodu internetu. Tím, že je vysílání šířené prostřednictvím internetu, můžete jej sledovat kdekoliv po České republice a v EU. Nejste tak omezeni na svou domácí internetovou přípojku, ale vysílání si můžete pustit třeba na mobilu či tabletu na cestě do práce, na chatě či na dovolené.

 

Nepřekonatelná kvalita

Příchod televizí s většími úhlopříčkami ukázal další slabinu vysílání prostřednictvím antény. Komerční televize jsou v pozemním vysílání šířené v základní SD kvalitě. Obraz je tak v nízkém rozlišení, že je pro diváka rozmazaný. Dnes je většina televizí prodávána s 4K (někdy označované jako Ultra HD) rozlišením, což znamená, že dokáže zobrazit obraz o velikosti 3840 × 2160 bodů. To je celkem 8,3 milionu obrazových bodů (pixelů). Oproti tomu SD kvalita je 960 × 540, či 720 × 576 pixelů, tedy 16x menším rozlišení. A věřte, že to už je opravdu na televizi vidět.

Internetová televize, kterou poskytuje WIA, má všechny své programy v minimálně HD, velká část jich je ve FullHD a některé dokonce v 4K kvalitě. V porovnání s pozemním vysíláním dostanete daleko ostřejší a příjemnější obraz.

 

Využívám chytrou televizi (SmartTV)

Set-top boxy, set-top boxy. Všude samé set-top boxy. S příchodem digitálního televizního vysílání (DVB-T) jsme se naučili nové slovo: set-top box. Jedná se o zařízení (většinou malá černá krabička), které je připojeno k televizi a převádí jeden typ signálu na takový, který televizor umí zpracovat. Proto v dřívějších dobách, pokud vaše televize nebyla připravena na DVB-T, nebo později na DVB-T2, musel se k ní připojit set-top box, který tento převod pro televizi zprostředkoval.

Stejným způsobem fungují i set-top boxy pro internetovou TV. Takže pokud vaše televize není z kategorie SmartTV a neumí přehrávat internetový obsah, budete potřebovat IPTV set-top box. 

WIA vám nabízí možnost připojit svojí televizi k set-top boxu.

Set-top box, který pro své zákazníky WIA nabízí, má tu výhodu, že na něm pustíte nejen WIA TV, ale také i YouTube, Netflix, HBO GO a mnoho dalších aplikací. Pokud ale zjistíte, že Vaše televize patří do sekce SmartTV, set-top box nehledejte. Aplikace SledovaniTV je dnes dostupná pro drtivou většinu SmartTV, které na trhu jsou. Možnost sledování IPTV bez set-top boxů je tu už skoro 10 let. Nehledejte tak hned nový televizor. Může se klidně stát, že vám aplikace bude fungovat i na Vaší starší televizi. Ovládání pro vás bude jednoduché a zbavíte se nutnosti druhého dálkového ovládání k set-top boxu. Pokud si nejste jisti, zda vaše televize umí internetovou televizi přehrát, obraťte se na naši podporu, kde vám rádi poradí.

 

Nevím, na co bych se kouknul

Pokud si chcete jen odpočinout a nemáte nic vybraného, můžete si nechat doporučit film či seriál přímo z aplikace. Obsahuje totiž sekce s výběrem toho nejlepšího, co jste mohli v uplynulých 7 dnech na obrazovce zhlédnout. Můžete vybírat v sekcích Nejsledovanější, Nejoblíbenější seriály, Pro pobavení a zasmání, Pořádná dávka akce, Pro romantickou duši, České filmy a další.

 

WIA TV s internetem

Internetová televize WIA TV je dostupná ke všem internetovým službám pro domácnosti od WIA. K vybraným tarifům WIA Optika ji získáte zdarma v ceně tarifu. K tarifům WIA DSL ji můžete získat zdarma k prvnímu předplatnému.