Co je to IPTV? Internetová televize (IPTV) je označení pro způsob šíření a sledování televizního vysílání přes internet.

Programová nabídka je ve formě balíčků, což jsou skupiny televizních kanálů většinou zaměřené tématicky. Poskytovatelé internetu tyto balíčky nabízí ke svým internetovým tarifům, ať už jako jejich součást, nebo jako doplňkovou službu. 

Často se setkáte s balíčky se základní nabídkou, sportovní nabídkou, dětskými programy, se zaměřením na dokumenty, filmy.

V převážné míře je sledování internetové televize zpoplatněno měsíčním poplatkem, který je závislý na nabídce televizních programů v balíčku a poskytovateli. WIA poskytuje WIA TV, který můžete získat jako doplňkovou službu k DSL i optickému internetu. 

 

Jak se IPTV liší od klasické pozemní nebo satelitní televize?

Kromě IPTV existuje i další způsoby televizních vysílání.

Pozemní DVB-T2 vysílání

Pokud chcete využít tento způsob šíření signálu potřebujete anténu s dostatečným příjmem televizního signálu a pokud máte starší televizi tak i DVB-T2 set-top box.

Výhodou je, že tento způsob příjmu televize je zdarmaNaopak nevýhodou je omezená nabídka TV vysílání na volně šiřitelné programy a velmi omezená možnost sledovat pořady zpětně. Pro zpětné sledování je nutné, aby byl program k dispozici v HBBTV aplikacích po stisknutí červeného tlačítka.

Znak DVB-T2

DVB-T2 je standard digitálního televizního vysílání přes pozemní vysílače.

 

Satelitní vysílání

Oblíbený způsob příjmu zejména placených TV kanálů. Nabídka je placená a k příjmu potřebujete satelitní přijímač s dostatečným výhledem na oblohu a dekódovací kartu od poskytovatele.

Výhodou tohoto způsobu příjmu je široká nabídka televizních kanálů, která se ale s příchodem internetového vysílání stává standardem. Skrze satelitní vysílání je zpětné zhlédnutí programů absolutně nemožné. Zároveň musíte mít na střeše či balkonu dostatečné místo k instalaci satelitní antény.

Satelit umístěný na domě.

Satelitní televize využívá k přenosu televizního vysílání umělé družice umístěné na oběžné dráze kolem Země.

Kabelová televize

Kabelové televize představují způsob šíření signálu prostřednictvím televizních kabelových rozvodů převážně v bytových domech. Pro příjem vám stačí většinou obyčejná televize se set-top boxem dodaným poskytovatelem kabelové televize. Dnes je tento způsob šíření signálu poněkud překonaný a nahrazuje jej právě IPTV.

 

Jaké jsou hlavní přednosti IPTV?

K příjmu televize stačí internet. Obraz a zvuk internetové televize se šíří prostřednictvím internetu, nepotřebujete tak instalovat žádné nevzhledné antény ani satelity. 

Pořady můžete zhlédnout až 7 dní zpětně. Nemusíte se tak fixovat na čas, kdy je program právě vysílán. Současně si můžete ukládat vaše oblíbené pořady do archivu k pozdějšímu zhlédnutí, až se vám to bude hodit.

 

● ● ●

Stačí mít jen stabilní internetové připojení a můžete začít sledovat.

● ● ●

 

IPTV obsahuje velmi širokou nabídku kanálů a balíčků. K dispozici jsou desítky až stovky nejrůznějších programů v češtině, angličtině, němčině a dalších jazycích. Můžete si vybírat tématické programy zaměřené na zpravodajství, filmy, sport, dětské, dokumenty a mnoho dalších. Oblíbený je také žánr SlowTV, kde jsou vysílány zdánlivě obyčejné události ze života.

Programy jsou ve vysoké kvalitě obrazu. Drtivá většina programů je vysílána v HD nebo FullHD kvalitě rozlišení, což přináší čistý, jasný a nerozmazaný obraz. IPTV je připraveno i pro budoucí 4K vysílání s extra vysokou kvalitou rozlišení obrazu. Narozdíl od ostatních typů televizních vysílání.

Díky IPTV můžete přetáčet reklamy. Mnohé uživatele naláká možnost přeskočit reklamní blok. Tato výhoda je velmi sporná pro samotné zadavatele reklam i jejich vysílatele. Je proto možné, že v budoucnu bude tato možnost určitým způsobem omezená. V současné době si ale uživatel může užít nerušeně svůj oblíbený program prakticky bez reklam.V několika elektronických zařízeních je promítán obraz z fotbalového zápasu.

 

Jak internetovou televizi zprovoznit?

Zprovoznění internetové televize je skutečně jednoduché. Stejně tak jednoduché, jako otevřít internetovou stránku.

Pokud chcete sledovat internetovou televizi doma na klasické televizi stačí Vám buď podporovaná chytrá televize nebo set-top box. Jestliže doma nemáte televizi, bohatě vám stačí váš počítač. Na cestách zase můžete využít mobilní aplikaci a pořady sledovat online skrz telefon či tablet.