Mnozí z nás už někdy nakoupili skrz internet. Za poslední dva roky přibyl počet Čechů nakupujících online o polovinu, a proto je velmi důležité se zaměřit i na bezpečnost v online světě při nakupování.

Internet není v principu úplně tak bezpečné místo, jak by se mohlo hned zdát. Situace na online sítích by se dala přirovnat k běžnému velkoměstu, kde je zločin viditelný třeba až na druhý pohled. Rozhodně ale na internetu neplatí, že za bílého dne nebo pokud jsou kolem vás lidé, se můžete cítit bezpečněji.

 

Volba vhodného e-shopu

Existuje mnoho nákupních rádců, jako jsou například Heureka či portál Zboží od Seznamu. Pokud hodláte přes podobného srovnávače cen nakupovat, orientujte se, kromě nejnižší možné ceny, i dle recenzí a hodnocení e-shopů ostatními zákazníky. Prověřené e-shopy mají často ocenění jako například: Ověřeno zákazníky, Shop roku či Autorizovaný prodejce. Vůbec nejlepší metoda volby e-shopu na internetu je mít nějaké vlastní zkušenosti. 

E-shopů na českém internetu, které lákají na různé akce, je nepřeberné množství. Může být skutečně složité se orientovat a dávat pozor, aby se zákazník nenapálil. Určitě může pomoci databáze rizikových e-shopů, kterou shromažďuje Česká obchodní inspekce.

Existuje databáze rizikových e-shopů, díky které můžete zjistit, jestli se nejedná o podvodný obchod.

 

Pozor na nákupy či prodej zboží na internetových bazarech

Při nákupu na internetových bazarech bychom měli zvýšit svoji ostražitost na dvojnásobek. Zboží, které jste si zaplatili, totiž vůbec nemusíte dostat. Při platbě na dobírku se může stát, že neobdržíte to, co očekáváte. Případně pro zaplacení kartou získáte odkaz na falešnou stránku kurýrní společnosti.

Naštěstí drtivá většina známých podvodných stránek, přes které se snaží podvodníci vylákat peníze, jsou blokovány naši službou Bezpečného internetu. Ta vás dokáže před podobnými falešnými webovými stránkami chránit.

Svým nejbližším pomozte při nákupu online, pokud budou potřebovat.

Pokud už se rozhodnete pro nákup na on-line bazaru, máme tu pro vás 4 rady:

  1. Zkontrolujte hodnocení prodávajícího. 
  2. Buďte na pozoru při negativní recenzi. 
  3. Preferujte osobní převzetí zboží a platbu při převzetí pokud to bude možné.
  4. Řádně zkontrolujte dodané zboží.

 

Pokud prodáváte zboží, nenaleťte podvodu s čísly karet

Podvodníci se nyní snaží z prodávajících vylákat jejich číslo platební karty. Jedná se o relativně nový typ nekalosti. 

Zamyslete se, než někomu řeknete číslo své platební karty.

A jak takový podvod vypadá? Nejčastěji vás zájemce o zboží kontaktuje, např. přes aplikaci WhatsApp, a snaží se z vás vylákat číslo vaší bankovní karty. Podle jeho slov vám chce jen zaslat platbu, případně vám chce zaplatit přes neznámou kurýrní společnost, nebo vám rovnou zašle odkaz na falešnou stránku. Jakmile odmítnete sdělit číslo své bankovní karty, komunikace okamžitě ustane.

V žádném případě neprozrazujte nikomu číslo své platební karty!

Při předávání si vždy zboží zkontrolujte.

 

A na závěr

Stále existují prodejci na internetových bazarech, se kterými jsou zákazníci velmi spokojení. Buďte i tak ve světě online velmi obezřetní. Pokud se cítíte být nejistí, vyzkoušejte náš WIA Bezpečný internet. Ten totiž dokáže rozpoznat škodlivou webovou stránku a na hrozbu vás včas upozorní.