Kdo by neznal největší komunitní videoportál pro sdílení videí, který sídlí na stejnojmených stránkách www.youtube.com. Fenomén YouTube ovlivnil celou jednu generaci internetových uživatelů a pronikl z počítačů do mobilů, tabletů a televizí. Pro mnohé uživatele se stalo synonymem kvalitního internetu to, že se jim “neseká” video.

Společnost YouTube byla založena 14. 2. 2005 třemi zaměstnanci společnosti PayPal, kterou zase můžete znát jako provozovatele internetového platebního systému. 

O pouhý rok a půl později byl YouTube zakoupen společností Google za 1,65 miliardy dolarů.

Původním záměrem služby bylo vytvořit platformu pro sdílení domácích videí. Posléze přibyl velmi rozmanitý obsah jako například hudební klipy nebo streamování her. Velmi často jsou populární i výuková videa pro studenty.

Možnost Prozkoumat (z angl. Trending) ukazuje uživatelům nejnovější populární trendy na platformě.

Video platforma je ideální příležitost pro inzerenty, kteří mohou cílit svou reklamu přímo na specifické uživatele. A množství reklamy resp. peněz v celém ekosystému zase dalo vzniknout novému povolání, kterým jsou tzv. “Youtubeři”. Jsou to lidé, kteří aktivně nahrávají a sdílejí vyrobená videa. Pro ty významnější Youtubery jsou příjmy z reklamy i živností. Youtubeři zakládají tzv. kanály, které můžeme přirovnat k televiznímu kanálu, v rámci kterých vydává svá videa. Kanály jsou často tematicky zaměřeny a není výjimkou, že jeden Youtuber působí na více kanálech.

Když se dnes zeptáte dětí, čím chtějí být, až vyrostou, už neuslyšíte kosmonaut nebo popelář, ale právě youtuber. Tato nejmladší generace je tím, co táhne Youtube platformu nahoru.

Měřítko, čím se Youtubeři srovnávají, je počet odběratelů (fanoušků), kteří pravidelně videa odebírají. Dalším faktorem je počet zhlédnutí jednotlivých videí. Z těchto čísel se odvíjejí i příjmy z reklam, které jsou do jejich videí vkládány inzerenty.

Největší čeští Youtubeři mají více jak milion odběratelů a počet shlédnutí jejich videí je ve stovkách milionů. 

Služba má několik modifikací, například YouTube Kids zpřístupňuje nezávadný obsah pro děti.

Varianta YouTube Premium vás za měsíční předplatné zbaví reklam vkládaných do videí či umožní přehrávat videa/zvuku na pozadí i během využívání ostatních aplikací v chytrých zařízeních.

Nevíte, na co se podívat? Platforma Youtube, díky spojení s Googlem, obsahuje sofistikovaný vyhledávací algoritmus, který sbírá data o vašich zhlédnutých videích. Díky tomu vám Youtube nabízí videa přesně podle vašeho vkusu.