Bezpečnost na internetu je neustále skloňované téma. Nejen že bychom my dospělí měli být ostražití, ale zároveň bychom měli chránit tu nejzranitelnější skupinu – děti. Existuje široká řada nástrojů, jak se chránit na internetu před útočníky, pro které mohou být právě děti tím nejjednodušším cílem.

 

Rodičovská kontrola za pomocí antivirových aplikací

Na trhu existuje široká řada aplikací (zpravidla spojených s antiviry), které umožňují nastavit rodičovskou kontrolu přímo v počítači či mobilu. Výhodou je, že tyto aplikace jsou velice sofistikované a nelze je jednoduše obejít. 

Antivirový výrobce Avast spojit síly s influencerem Jirkou Králem v projektu “Buď safe online”, který se snaží rozšířit povědomí o internetové bezpečnosti pro žáky základních škol. Zábavnou formou učí děti, jak být na internetu v bezpečí.

Buď safe online vydalo v říjnu 2021 jedenáctidílnou diskuzní sérii o digitálním rodičovství Máma a táta na síti.

 

Bezpečný YouTube

YouTube je bezesporu největší internetový server pro sdílení videí. Děti na YouTube tráví mnoho času např. sledování videí od populárních Youtuberů a ne vždy se může jednat o nezávadný obsah. Společnost Google, která platformu YouTube provozuje a vlastní, si toho je vědoma. V roce 2015 představila platformu YouTube Kids, kde jsou bezpečná a nezávadná videa. Jako rodiče můžete nastavit videa či kanály, která mohou děti sledovat, a videa či kanály, které by naopak neměly sledovat. Také lze limitovat maximální dobu sledování a spolu s historií sledování, můžete mít přehled, co vaše děti sledují.

 

Neexistuje nic jako oběd zdarma

Děti často vidí, že na internetu je hodně souborů ke stažení zdarma, ať už jsou to videa nebo hry. Buďte podezíraví vůči lákavým nabídkám “zdarma ke stažení”. Mnoho takových nabídek může končit ztrátou osobních údajů, podvodem či napadením vašeho počítače.

 

Blokování na úrovni DNS serverů

DNS servery fungují ve stručnosti tím způsobem, že překládají jména serverů (adresy stránek) na číselné IP adresy, pomocí kterých komunikují v síti internet počítače. Princip je jednoduchý, zatímco jména serverů, kam chceme přistoupit si zapamatujeme jednoduše, daleko složitější už by bylo si pamatovat číselné IP adresy. A právě pro překlad jméno -> IP adresa nám slouží DNS servery, kteří tuto činnost vykonávají bleskurychle, aniž bychom se o to museli starat.

Některé DNS servery mají i tu chytrou vlastnost, že některá jména serverů nám nepřeloží (a to hlavně ty servery, kde může být závadný obsah). Díky tomu můžeme jednoduše, bez složitého nastavování, odfiltrovat závadný obsah. Jedním s filtrujících DNS serverů je projekt “1.1.1.1 for Families” od společnosti Cloudflare. Nastavením DNS serverů ve vašem počítači na hodnoty 1.1.1.3 a 1.0.0.3 zajistíte, že budete chránění před Malwarem (škodlivý software) a před obsahem pro dospělé.

 

Rodičovská kontrola na úrovni vašeho routeru

Pro přístup k internetu ve vaší domácnosti pravděpodobně používáte WiFi router nebo modem.

Mnoho routerů mají v nastavení možnost nastavit “Parental controls” – rodičovskou kontrolu. Tato kontrola umí zablokovat provoz na servery, které chcete omezit tak, že je zpravidla zadáte do nastavení “Blacklist”.

Dalším možným typem omezení, které lze v této sekci nastavit je časové hledisko. Můžete nastavit, které počítače (zařízení) budou mít zablokovaný (nebo naopak povolený) přístup k internetu v zadaném časovém okně.

 

V neposlední řadě, hlavně s dětmi mluvte

Jak se říká, nejúčinnější ochranou je prevence. Také vám říkala maminka, když jste byli malí, že se nemáte bavit s neznámými lidmi? Tak přesně to samé platí i pro online svět.

Mluvte s dětmi o možných hrozbách na internetu, zajímejte se o to, co na internetu dělají a dohodněte si s nimi základní pravidla:

  • Aspekt sociálních sítí – druhá strana nemusí být tím za koho se vydává.
  • Anonymita na síti – agresoři pod rouškou anonymity se mohou cítit nepostižitelně.
  • Nesdílet s nikým po internetu osobní údaje (i telefonní číslo nebo adresa).
  • Nesdílet s nikým, koho dobře neznáte, žádné osobní soubory (např. fotografie).
  • Získejte důvěru vašich dětí. Kdykoliv si nebudou něčím v online světě jistí, mohou se na vás obrátit.
  • Sledujte chování vašeho dítěte. nezapomeňte, že kyberšikana je pro útočníka jednoduchá.
  • Kontrolujte online aktivity vašich dětí.

Mluvte se svými dětmi o nebezpečí, které je na internetu.

Na závěr pro vás máme 3 doporučení, jak vytvořit pro dítě bezpečné prostředí:

  • Nainstalujte na počítač a mobilní telefon antivirový program. Mnoho antivirových programů už v základní verzi je velmi účinných.
  • Nainstalujte blokování reklam. Děti vůči reklamám nebývají imunní a “klikají na kde co”.
  • Poučte je o rizikách a nástrahách online světa.